Az Európai Integrációs Alap támogatásával megvalósuló „Színes játékok, sokszínű ország 2014” projekt rajzpályázatot hirdet, a bevándorlók beilleszkedésének, az általuk hozott kultúra megismerésének elősegítésére.

Letölthető dokumentumok

A projekt egyik fő eleme egy rendezvény a Hajógyári szigeten, június 4. hétvégéjén megrendezett Gyerek Sziget keretében. 2014-ben már harmadszor építjük fel a Színes Falut, ahol a gyerekek megismerkedhetnek 3 Magyarországon élő közösség (szír, afrikai és vietnami) meséivel bábelőadásokon, és játékaival kézműves foglalkozások keretében.  Emellett a helyszínen egy kiállítást is tervezünk gyermekrajzokból az együttélés témájában.

A beilleszkedés/az együttélés bemutatásánál szeretnénk a budapesti általános iskolák 2. és 3. osztályos tanulóinak segítségét kérni, hogy rajzaikkal díszíthessük a Színes Falu rajzkiállítását.

A rajzok leadási határideje április vége, de a május elején/közepén beérkező rajzokkal is szívesen bővítjük a rendezvény kiállítását. Minden résztvevő osztályból a legjobb öt pályamű készítőit egy ajándék pólóval szeretnénk jutalmazni.

A pályázathoz összeállítottunk egy csomagot, melyet a rajztanároknak szeretnénk eljuttatni:

Útmutató téma ismertetéséhez

Felvezetés
Egy különleges témájú rajzórát tartunk ma, melynek témája, hogyan élnek együtt közösen különböző országokból származó diákok és felnőttek. Talán nektek is van olyan osztálytársatok, aki nem Magyarországon született. Ő valószínűleg a magyar szokásokon, ételeken kívül számos olyan szokást, ételt ismer, mely nektek még újdonság. Minél több helyről érkeznek emberek, annál több érdekességgel gazdagodhat a kultúránk.
Iskolánk most részt vesz egy a különböző kultúrák közös együttélésével foglalkozó projektben. Budapesten, a Hajógyári szigeten évről évre megrendezik június négy hétvégéjén a Gyerek Szigetet.
A Gyerek Sziget egyik látványossága a Színes Falu, melyben megismerkedhettek három Magyarországon élő, másik országból érkező közösség (iráni, kínai, mongol) játékaival, kézműves tárgyaival különböző foglalkozásokon, illetve a meséikkel bábelőadások keretében.
A Színes Falu egyik érdekessége egy rajzkiállítás lesz, melynek témája különböző népek együttélése. Ehhez a kiállításhoz kérnek rajzokat tőlünk.

Miért foglalkozzunk az együttéléssel?
Két főbb célja van, hogy iskolánk részt vesz ebben a projektben. Az egyik, hogy nektek is lehet/van olyan diáktársatok, aki más országból érkezett vagy a szülei születtek más országban. Érdekes lehet számotokra, ha megismeritek, milyen meséket, szokásokat ismer, melyek számotokra ismeretlenek. Emellett rajta keresztül akár egy másik országot is megismerhettek.
A másik, hogy számos olyan dolog vesz minket körbe, melyeket szeretünk, de nem tudjuk, hogy ezeket annak köszönhetjük, hogy más országból érkező emberek behozták.  Ilyen például egy teljesen hétköznapi étel is, melyet szívesen fogyasztunk, az Olaszországból beérkezett pizza. Ennek az ismerete hozzájárul ahhoz, hogy szívesebben, nyitottabban álljunk új, máshonnan érkező dolgok kipróbálásához.

Mit rajzoljunk?
Mindenkinek adok egy színes kiadványt, melyben 3 gyerek Magyarországra érkezésének történetét ismerhetitek meg. Szabadon választhattok, mit rajzoljatok. Ha kedvetek van, akkor a történetek alapján készíthettek egy rajzot. Ha szeretnétek, akkor lerajzolhatjátok, hogyan képzelitek el, hogy különböző országokból származó (ázsiai, afrikai gyerekek) hogyan élnek, hogyan játszanak együtt Magyarországon született gyerekekkel. Ha kedvetek van, lerajzolhatjátok, hogyan vándorolnak egyik országból egy másik országba az emberek.

Mi lesz a rajzok sorsa?
A rajzokat óra végén begyűjtöm és eljuttatom a projekt vezetőjéhez, aki munkatársaival kiválasztja azokat a rajzokat, melyek bekerülnek azok közé, melyeket kiállítanak a Színes Faluban.  Kérlek, hogy a rajzotok hátuljára írjátok fel neveteket, iskolánk nevét és osztályotokat.  Osztályonként az 5 legjobb rajz alkotóit egy egyedi pólóval jutalmazzák a Színes Falu rendezői.
Emellett a rendezők szeretettel meghívnak mindenkit a Színes Faluba, ahol bábelőadásokon mutatják be nektek más, érdekes kultúrák meséit.

A program honlapjahttp://www.szinesfalu.hu/kezdolap

Szerző: Megpalyazzuk  2014.01.10. 15:39 Szólj hozzá!

Címkék: rajz kiállítás diákoknak Határidő: 2014. ápr. 30. bevándorlóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://megpalyazzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr665751430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása